Alexandre el Gran i l’hel·lenisme

 

A causa de les guerres entre les polis, el món grec es va debilitar, fet que va ser aprofitat pels reis de Macedònia. A mitjan segle IV a.C, el rei Filip II de Macedònia va organitzar un exèrcit molt poderós i va començar a conquerir els territoris grecs i a sotmetre gairebé totes les polis. Quan Filip va ser assassinat el va succeir el seu fill Alexandre el Gran, que va continuar les conquestes. Entre els anys 334 i 323 a.C, Alexandre va conquerir l’imperi persa i va arribar fins al riu Indus.

 

En els territoris conquerits, Alexandre va fundar nombroses ciutats, entre les quals va destacar Alexandria, a Egipte. D’aquesta manera, la cultura grega es va estendre també per Orient. Aquesta expansió cultural grega i la fusió amb la cultura oriental es coneix amb el nom d’hel·lenisme.

 

Alexandre el Gran va morir a Babilonia, jove i sense haver tingut temps d’organitzar el seu immens imperi. Els seus generals es van dividir el territori, van adoptar el títol de reis i van fundar diversos regnes, coneguts amb el nom de monarquies hel·lenístiques. Entre aquestes monarquies destacaven les d’Egipte, Mesopotàmia i Macedònia.